Nova activitat del club de ciències

A la darrera sessió del Club de Ciències es van realitzar 2 activitats

Practica 1: Joc del repte de l’energia 

Joc de taula en el que partim de dos taulells de joc on hi ha exposades les necessitats de recursos energètics en dos planetes Terra hipotètics. El grup de nens es reparteix en dos equips distribuïts en cada taulell. Per tal de satisfer les necessitats energètiques respectives es disposa de vàries fitxes que representen carbó, petroli, gas (recursos energètics fòssils, no renovables); vent, sol i calor intern de la Terra (recursos energètics renovables). A cada equip se li assigna un dau diferent, que s’haurà de tirar per torns, per tal d’obtenir les fitxes d’energia. La qüestió és que un dau ofereix més possibilitats d’ús d’energies renovables que l’altre, i en avençar el joc s’observa com un planeta Terra es contamina més que l’altre.

El fet que cada vegada que es posi una fitxa de recursos fòssils (que contaminem), es tiri una gota de reactiu en una valoració química (ja preparada perquè amb 15 gotes faci el canvi de color), fa més evident el paral·lelisme amb la contaminació que suposa l’ús d’aquest tipus de recursos. En fer el canvi de color, simbolitza el desequilibri ecològic relativament sobtat que es podria produir al planeta.

Practica 2: Joguines relacionades amb l’energia eòlica i solar

Es realitzen vàries activitats relacionades amb cada joguina exposada:

  • Tocar una rajola de color fosc i una altra de color més clar, per tal de veure la diferència en la captació de l’escalfor solar.
  • Observar el funcionament de vàries joguines activades amb una placa solar (molí, cotxe i un ciclista).
  • Jugar amb un ventilador que transforma l’energia eòlica en energia elèctrica.

Aquí podeu veure algunes fotografies i un vídeo de les diferents activitats